Misteriu y mieu nel IES

Cuatro estudiantes d’ESO del Xovellanos xixonés graben un curtiumetraxe pa presentar al certame del Día de les Lletres

Mario González, Gael  Gorricho y Mateo Sánchez, nuna de les escenes  del curtiumetraxe.

Mario González, Gael Gorricho y Mateo Sánchez, nuna de les escenes del curtiumetraxe. / I. García

Illán García

Illán García

–El móvil diz que ye per equí.

–¿Tas seguru?

–¡Que sí! Prendei les llinternes que ta a escures esta sala.

Na manzorga, una escena del curtiumetraxe, y na mandrecha, Mateo Sánchez intenta abrir una ventana.

Mateo Sánchez intenta abrir una ventana. / I. García

Un aula del IES Xovellanos va delles selmanes nun escenariu d’un curtiumetraxe que lleva por títulu ¿Úla? y afonda nuna una hestoria de mieu y misteriu. Mario González, Mateo Sánchez, Gael Gorricho y Samantha Vélaz son estudiantes de Segundu d’ESO nesi centru y al empar directores, guionistes y actores de la película que van presentar al XI Certamen de Creación Audiovisual de la prósima Selmana de les Lletres asturianes.

A lo primero, los cuatro estudiantes fixeron una lluvia d’idees y tres refugar delles temátiques, escoyeron cuntar la hestoria d’una desapaición d’una alumna nun institutu abandonáu. "Una amiga desapaez y piensen que-yos ta faciendo una broma mandándo-yos una ubicación al institutu", desplica el profesor de Llingua asturiana del IES Xovellanos, Inaciu Galán.

Esa desapaecida ye Olaya, papel que fai Samantha Vélaz. Pa grabar el curtiu, los escolinos camudaron la clas, dexáronlu too cuasi a escures y con meses y sielles pates arriba, p’asina ambientar la hestoria.

Mario González, Gael  Gorricho y Mateo Sánchez, nuna de les escenes  del curtiumetraxe.

Una escena del curtiumetraxe. / I. García

"Lo guapo d’estos proyectos ye que trabayes tolos aspectos, la creatividá, la escritura col guion, l’usu oral, les competencies dixitales, el soltase tamién a la interpretación y a falar asturianu. Ye un tipu d’actividá na que deprenden mientres lo pasen bien", desplica’l profesor de Llingua asturiana del institutu xixonés.

La conseyería d’Educación xunto cola de Cultura, Política Llingüística y Turismu del Principáu convoquen el XI certame de creación audiovisual pensáu pal alumnáu de Quintu de Primaria al de Segundu cursu de Bachilleratu. El plazu pa presentar los trabayos fina’l miércoles 12 d’abril. El concursu enmárcase nos actos de la 44 Selmana de les Lletres Asturianes, que va entamase pal mes de mayu. Amás, el Principáu convoca’l XXVII Certamen de Creación Artística lliteraria, el XIX concursu de cartelismu y la novena edición del premiu de teatru escolar.