Entama'l procesu pa declarar Bien d'Interés Cultural la danza asturiana

Sixto Cortina (Traducción)

La conseyería de Cultura, Política Llingüística y Deporte del Principáu entamó'l procesu pa declarar bien d'interés cultural (BIC) la danza tradicional asturiana a propuesta de Xosé Antón Fernández Martínez Ambás y Ramsés Ilesies Fernández, responsables del Archivu de Tradición Oral d'Ambás. 

La conseyera, Vanessa Gutiérrez, destacó qu'esti xéneru, conseñáu dende va sieglos y presente cuandu menos en 59 de los 78 conceyos de la comunidá, "sigue güei vivu y enraigonáu tantu en contestos rurales como urbanos". Por ello la necesidá de protexelu: "Ye perimportante pa la nuesa identidá como pueblu y pal porvenir de la nuesa cultura documentar dafechu la nuesa tradición, impulsando la so conocencia y espardimientu, especialmente cuando se trata del nuesu delicáu y pervalible patrimoniu inmaterial". 

Gutiérrez presidió en Xixón la xunta de la mesa sectorial de la Cultura Tradicional, qu'axuntó a cuasi una trentena d'especialistes pa tratar polítiques nesta llexislatura. Va proponese llueu al Conseyu de Patrimoniu la declaración de BIC del teatru costumista y va promovese l'espediente de máxima protección del patrimoniu cultural pa les "mazcaraes d’iviernu".