La memoria documental de Bateríes yá ta al abellugu nel Archivu Históricu

L'axencia estatal Sepides apurrió pal so caltenimientu 1.014 planos orixinales y un fondu compuestu por 2.752 copies dixitales

María Concepción Parés, directora del Archivu Históricu d'Asturies, güeya carpetes archivaes con documentación d'Ensidesa.

María Concepción Parés, directora del Archivu Históricu d'Asturies, güeya carpetes archivaes con documentación d'Ensidesa. / Francisco L. Jiménez

Sixto Cortina (Traducción)

Dempués de recuperar y clasificar los fondos documentales d'Ensidesa atopaos en bateríes de coque, l'axencia estatal Sepides –responsable del procesu entamáu pa valtar la coquería– fixo entrega efectiva de tou esi material al Archivu Históricu d'Asturies, que s'encargó d'esaminar y escoyer cada documentu pa caltener aquellos que resulten especialmente relevantes o interesantes pa la memoria y hestoria del emblemáticu conxuntu industrial. 

El fondu documental d'Ensidesa tien dende agora una gran cantidá de nuevos documentos, fotografíes y material diverso que s'atopaba repartíu en numberoses dependencies de les bateríes de coque d'Avilés. Asina, Sepides realizó la entrega física de 1.014 planos orixinales nes instalaciones del Archivu Históricu d'Asturies, amás d'un discu duru esternu con 2.752 planos dixitalizaos, dando cumplimientu al requerimientu de depósitu y collaboración alcordáu pol Conseyu de Patrimoniu Cultural d'Asturies. 

Según una vocera de la sociedá Sepides, "la estraordinaria collaboración ente entidaes y l'asesoramientu del Archivu Históricu nel control y siguimientu de les directrices técniques, na dixitalización y destrucción de la documentación irrelevante y la so supervisión a lo llargo de tol procesu foi clave na recuperación definitiva de la documentación y la culminación del procesu". Pa rematar los trabayos d'organización de tola documentación recoyida nes instalaciones, contratóse por parte de Sepides a la empresa Siegrist Documentación, cumpliéndose en tiempu y forma y ensin incidencies el trespasu y el trabayu alcordáu.

La memoria documental de Baterías ya está a salvo en el Archivo Histórico

Javier Fernández, delegáu de Sepides n'Avilés, nel momentu de la firma de los documentos que certifiquen la entrega del material al archivu. / Francisco L. Jiménez

Anguaño, n'España hai inventariaos cien elementos de patrimoniu industrial, nueve d'ellos n'Asturies: el conxuntu industrial d'Ensidesa, la estación del Norte de Xixón, la fábrica de sidra El Gaiteru, la fábrica d'armes d'Uviéu, en La Vega; la fábrica d'armes de Trubia, el paisaxe mineru del valle de Turón, el paisaxe mineru y la fábrica de cinc d'Arnáu, el pozu Sotón y el saltu y la central hidroeléctrica de Grandas de Salime. 

Adicionalmente a la documentación, Sepides fixo entrega d'una tarxeta de memoria en formatu dixital por que'l documental "La Fabricona" forme parte, ensin llimitación de tiempu, del material audiovisual del Archivu Históricu d'Asturies; esta película sirve d'homenaxe a les antigües bateríes de coque, al conxuntu de la siderurxa y a la ciudá d'Avilés.